Jeroen Wentel werd op 6 september 1965 in Den Helder geboren. Na het behalen van zijn VWO-diploma verhuisde hij naar Den Haag om aan het Koninklijk Conservatorium trompet te studeren. Na een korte onderbreking in verband met de toen nog geldende dienstplicht verhuisde hij opnieuw, dit keer naar Utrecht. Daar vervolgde hij zijn studie muziek, dit keer gecombineerd met de studie muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

In 1992 werd de studie HaFa-directie, met trompet als bijvak, bij Gerrit Fokkema aan het Hilversums Conservatorium afgesloten. Het jaar daarna kon ook de bul ter afronding van de specialisatie Muziekwetenschap in ontvangst worden genomen, slechts een paar maanden daarna, in december 1993, gevolgd door het succesvol afronden van de postdoctorale lerarenopleiding voor het vak muziek.

In de afgelopen jaren is Jeroen actief geweest op diverse terreinen van de muziekpraktijk. Als trompettist/cornettist in diverse ensembles waaronder de Amsterdam Staffband van het Leger des Heils en diverse andere blaasorkesten. Naast het spelen is het dirigeren een steeds belangrijkere plaats in gaan nemen. In de loop der jaren stond een aantal orkesten onder zijn leiding in alle varianten: brassband, fanfare-, harmonie- en symfonisch orkest.

Tenslotte is Jeroen ook leraar op het Meerwegen College in Amersfoort, uiteraard geeft hij hier les in muziek!