Bijna iedere vereniging heeft een opleidingsorkest. Ook Concordia heeft geëxperimenteerd met diverse variaties hierop. Het opleidingsorkest heeft als doel een zo goed mogelijke voorbereiding op het spelen in een groot harmonieorkest. Concordia heeft zelf te weinig leerlingen om met elkaar een opleidingsorkest te vormen. Het gevolg hiervan is dat de muziek zeer eenvoudig blijft en men geen kennis kan maken met andere instrumenten uit het orkest, omdat niet ieder instrument bespeeld word door de leerlingen. Kortom de overstap naar het harmonieorkest bleef op deze manier erg moeilijk.

In augustus 1997 werd de oplossing gevonden. Door leerlingen van twee orkesten samen te voegen tot één orkest ontstond een vrijwel volwaardig harmonieorkest. Een samenwerkingsverband is gevonden met muziekvereniging Excelsior Boskoop. Ook leerlingen van de Waddinxveense muziekschool Kreater mogen meespelen in C-Akkoord. Door deze samenwerking heeft C-Akkoord een bezetting van ruim 55 muzikanten. Dit zijn niet allemaal jeugdleden, ook "oudere leerlingen" die op latere leeftijd een muziekinstrument leren spelen zijn goed vertegenwoordigd in dit orkest. De leerlingen in het orkest worden ondersteund door een aantal ervaren muzikanten uit de harmonieorkesten van Concordia en Excelsior. Hierdoor kan iedereen snel de muziek meespelen.

Het orkest maakt gebruik van een groot repertoire. Leuke eigentijdse muziek afgewisseld met stukken speciaal bedoeld voor klank- en stemmingsontwikkeling. Het uniform is vrij eenvoudig, een spijkerboek met een wit overhemd.

Groepsfoto C-Akkoord februari 2012

Groepsfoto C-akkoord (februari 2012)

Jaarlijks geeft het opleidingsorkest een aantal vaste concerten zoals; het Voorjaarsconcert van Excelsior, het Duo- en Midzomerconcert van Concordia, de Braderieconcerten van Concordia en Excelsior, de Avond4daagseconcerten van Concordia en Excelsior en het jaarlijks terugkerende Ouder-Info Concert. Naast deze optredens streeft C- Akkoord er naar om jaarlijks met de leerlingen naar een festival te gaan. Op deze manier bereiden we de leerlingen voor op de concoursen waar het harmonieorkest jaarlijks naar toe gaat.

Het orkest staat onder leiding van Jeroen Wentel. Dit is dezelfde dirigent als het harmonieorkest. Meer informatie over Jeroen Wentel is te vinden onder de link dirigent.

Om deze concerten goed te laten klinken repeteert het opleidingsorkest iedere donderdagavond van 18.00 tot 19.15 uur in de “Hoge Noot” aan de J.W. Frisoweg 1a te Waddinxveen. Daarnaast organiseert het orkest ook een aantal extra studiedagen op vooraf vastgestelde zaterdagen. Op deze manier kunnen stukken extra worden uitgewerkt.

Heb je interesse? Kom eens langs tijdens een repetitie of neem contact op met het bestuur. Zie adressen.